Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

15 november 2021
Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders in uw huis te hebben. Deze wet is van toepassing op iedere woning, ook huurwoningen. Op iedere woonverdieping is het verplicht om een rookmelder te plaatsen en in de besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moet ook een melder worden opgehangen.

Waar moet ik rookmelders ophangen

Iedere woonverdieping moet worden voorzien van een brandmelder. Heeft u een zolder die niet als verblijfsruimte dient, dan is het niet verplicht om daar een rookmelder op te hangen. Wij raden dit wel aan omdat ook de zolder een plaats is waar brand vaak uitbreekt. Wanneer u een besloten gang heeft op de begane grond dan is dit de vluchtroute voor de verdieping erboven. Dit betekent dat hier een extra rookmelder moet worden opgehangen.

Goedgekeurde rookmelders

Deze wet is al sinds 2003 van kracht bij nieuwbouwwoningen, maar nu gaat deze ook gelden voor bestaande woningen. De brandmelders hoeven niet op het elektriciteitsnet aangesloten te zijn. Goedgekeurde brandmelders met batterij zijn voldoende. De brandmelders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE-keurmerk hebben. Let wel op: in het geval van rookmelders is goedkoop vaak duurkoop. Kies daarom voor een goed merk met duidelijke aanwijzingen.

Op tijd de batterij vervangen

U bent niet verplicht om de rookmelder aan te sluiten om het stroomnet. U kunt dus ook kiezen voor een rookmelder met batterij die ieder jaar vervangen moet worden. Maar wat is het vervelend wanneer de batterij midden in de nacht leeg is en begint met piepen. Wij raden u daarom aan om te kiezen voor een rookmelder met een batterij die 10 jaar meegaat.

Wilt u maximale veiligheid, koop dan draadloos koppelbare brandmelders. Wanneer één van de melders afgaat, gaat de rest ook af en weet u zeker dat u op tijd gealarmeerd wordt.

Meer informatie?