Spaarrekening

Wanneer u voor uw toekomst wilt zorgen voor een appeltje voor de dorst, dan lijkt sparen op een spaarrekening de simpelste oplossing. U opent een spaarrekening of deposito en zorgt zelf voor de inleg. Deze spaarrekening gebruikt u dan voor uw toekomst wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Echter bij een spaarrekening of deposito bent u wel afhankelijk van de spaarrente of dit weggezette bedrag ook rendement oplevert.

Wat is het verschil tussen een spaarrekening of deposito?

Op een spaarrekening stort u uw inleg en ontvangt u de spaarrente als rendement. Met een lage of zelfs negatieve spaarrente levert uw gespaarde vermogen geen rendement op. Het geld op uw spaarrekening kunt u wel aanspreken mocht dit nodig zijn. Op een depositorekening zet u geld weg tegen een vooraf afgesproken vaste rente voor een bepaalde tijd. Er is dus sprake van een gegarandeerd rendement, maar uw geld staat vast en wanneer de marktrente stijgt boven uw vaste rente dan levert uw gespaarde geld mogelijk minder rendement op dan zou kunnen. Bij beide spaarvormen betaalt u over het gespaarde inkomstenbelasting.
 

Wat is het verschil tussen sparen en banksparen?

Bij banksparen wordt uw inleg weggezet voor een moment in de toekomst (bijvoorbeeld uw AOW-leeftijd). U betaalt geen inkomstenbelasting over uw inleg mits dit bedrag kleiner is dan uw pensioentekort. Deze wordt door de Belastingdienst berekend uit uw gemiste pensioenopbouw en is dus afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Bent u bijvoorbeeld ZZP’er, dan bouwt u geen werkgeverspensioen op en is uw pensioentekort hoger dan wanneer u in loondienst werkt. Inkomstenbelasting wordt pas geheven wanneer uw opgebouwde tegoed uitbetaald wordt. Bij sparen betaalt u ‘gewoon’ inkomstenbelasting en dit levert u geen mogelijk fiscaal voordeel op.

Is het verstandig om een spaarrekening te openen voor mijn pensioen?

Sparen voor uw pensioen is altijd verstandig. De manier waarop u dat doet is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Met gedegen financieel advies bepaalt u makkelijker welke vorm voor uw situatie geschikt is.

Meer weten over: Spaarrekening?

Een financieel adviseur van de Jong & Tump in Ilpendam zet voor u de mogelijkheden op een rij toegespitst op uw persoonlijke wensen. Wilt u uitgebreid geadviseerd worden over de toekomst? Neem dan vandaag nog contact op met een adviseur van de Jong & Tump.

De voordelen van een spaarrekening

Veelgestelde vragen Spaarrekening

Ik heb een pensioenregeling via mijn werk, moet ik dan ook een spaarrekening openen?

Niets moet, maar sparen voor uw pensioen is altijd verstandig. Wanneer u al een pensioenregeling via uw werkgever heeft, dan is het belangrijk om na ...

Is een spaarrekening wel rendabel?

Op dit moment zijn de spaarrentes heel laag, en bij bedragen boven de € 100.000, - is er zelfs een negatieve spaarrente. Dit betekent dat ...