Geld in een oude sok bewaren, is dat handig?

28 maart 2022
Geld in een oude sok bewaren, is dat handig?

“Geld bewaren in een oude sok, dat is toch iets van vroeger?” horen wij u denken. Maar tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen geld thuis bewaren in plaats van op een bankrekening. Nu veel banken een negatieve rente boven de € 100.000,- rekenen, is dat ook zeer verleidelijk. Dit bedrag is niet zo heel lang geleden verlaagd en volgens velen betekent dit dat de drempel voor het betalen voor spaargeld steeds dichterbij komt. Velen kiezen ervoor om geld te beleggen, maar we horen ook steeds vaker dat mensen het geld thuis bewaren. En dat is toch niet zo’n verstandig idee. Welke haken en ogen aan spaargeld thuis bewaren zitten, leest u in dit artikel.

Belasting

Ook over het geld dat u thuis bewaart moet u belasting betalen. De belastingdienst maakt namelijk geen onderscheid tussen contant geld of geld dat op een bankrekening staat. Fiscaal gezien heeft het dus geen voordeel om het geld thuis te bewaren. U bent echter wel verplicht om het geld op te geven bij uw belastingaangifte. Dit hoeft niet tot op de cent precies omdat de fiscus weet dat iedereen wat euro’s in huis heeft. Als alleenstaande mag u tot € 560,- belastingvrij in huis hebben liggen. Wanneer u een partner heeft is dit bedrag in totaal € 1120,-. Het contante geld boven de € 560,- of € 1120,- moet opgegeven worden in box 3.

Contant geld bij diefstal of brand

Ook qua verzekeringen is het niet handig om grote hoeveelheden contant geld in huis te hebben. Wanneer er wordt ingebroken of bijvoorbeeld brand uitbreekt, wordt dit slechts beperkt gedekt door de verzekering. De schadevergoeding in dit soort gevallen verschilt per verzekering, maar er zijn verzekeringen die maximaal € 1500,- vergoeden. Daarbij moet u ook kunnen bewijzen dat u het geld daadwerkelijk in huis heeft gehad.

Veilige bewaarplaats

Naast het feit dat niet iedere verzekering contant geld vergoedt, speelt ook de plaats waar u het geld bewaart hierin een rol. Zo is een oude sok onder uw matras of een laatje in de garage, geen goede plaats om geld veilig te bewaren. Uw verzekering kan ook op die basis ervoor kiezen om het niet te vergoeden. Wanneer u geld thuis bewaart, kies dan voor een veilige bewaarplaats zoals een kluis. Een kluis is ook een goede bescherming voor uw waardepapieren zoals paspoorten wanneer er brand uitbreekt in huis.

Kies voor een spaarrekening

Het beste is om uw geld op een spaarrekening te zetten. We begrijpen dat dit niet altijd het voordeligste is, maar het is wel de veiligste manier. Wanneer u veel spaargeld heeft, kies er dan voor om het geld bij meerdere banken te plaatsen, zodat u geen rente hoeft te betalen. U kunt natuurlijk ook kiezen voor andere manieren om uw geld voor u aan het werk te zetten. Meer weten? Maak een afspraak met een financieel adviseur van de Jong & Tump voor meer informatie over de mogelijkheden.

Meer informatie?